Kruiskoppeling

De werking van een kruiskoppeling

Hieronder leggen wij u de werking van een kruiskoppeling uit. Zoals u zal weten gaat het hier om een as die twee andere assen verbindt. Bij een cardanas is dit vaak een onderdeel: het vormt immers het uiteinde van de cardanas, zodat deze vrije bewegingsmogelijkheid krijgt onder twee hoeken die onderling haaks zijn gesteld. Zodra de cardan twee gedeeltes met elkaar verbindt hebben ze ten opzichte van elkaar bewegingsmogelijkheden en kunnen in lengte worden uitgerekt of ingekort. Dit kennen we allemaal wel uit de auto door middel van de versnellingsbak of de achterwielconstructie.

Verder is het zo dat een koppeling in de regel geen kracht kan zetten onder een hoek, terwijl de werking van een kruiskoppeling dit wel toelaat. Met een kruiskoppeling kunt u alle kanten op. Denk hierbij aan een exemplaar met een 45 gradenhoek, de duale optie in het geval van loodrechte hoeken en de uitschuifbare versie die een grote lengte aankan tussen twee draaiende assen. Die afstand kan tot wel drie meter gaan. Zeker bij A-merken als GKN of Gewes treft u topkwaliteit, want er komt natuurlijk enorme druk op de kruiskoppeling te staan en u verwacht natuurlijk een redelijke tot lange levensduur.

Werking kruiskoppeling verschilt per type

Kruiskoppelingen zijn op meerdere manieren inzetbaar. Zo bestaan er aanloopkoppelingen, die beïnvloeden hoe de machine opstart, maar tegelijkertijd preventief werken op de kans op overbelasting door de slibvorming die kan ontstaan door olie, stof en hoge druk.

Daarnaast zijn er centrifugaalkoppelingen die zorgen dat de machine stationair draait, of magnetische kruiskoppelingen voor een solide afdichting. De vloeistofkoppelingen en draaistijve koppelingen garanderen een rustige opstart van een machine, met een preventieve werking op trillen en schokken. De onderhoudsarme elastische koppelingen kunnen op hun beurt uitlijnfouten opvangen en dempen stoten, trillingen en geluiden. Tot slot werkt de elektromagnetische koppeling preventief op stroomstoringen of onveilige situaties met de elektriciteitsvoorziening.