Tuinonderhoud

Tuinonderhoud ook in het voorjaar

De lente en de herfst zijn periodes waarin we nieuwe planten in de tuin zetten, sommige planten vervangen, andere verwijderen, de rommel opruimen, de bodem verzorgen, kortom: tuinonderhoud plegen aan de tuin.

Het voorjaar is dan ook een goed moment om vast te stellen wat er goed ging in de tuin en wat er minder goed ging. Welke planten en struiken het goed deden, welke misschien een andere plaats of een andere behandeling nodig hebben, en welke eenvoudigweg niet goed in uw tuin passen.

Tips om uw tuin lenteklaar te maken

Tuin lenteklaar makenTen eerste: zorg voor een goede bodem. Planten hebben in het voorjaar behoefte aan extra voedsel voor de groeispurt die ze gaan maken en de bloei die ze krijgen. Zorg dus voor een goede bemesting.

Ten tweede: trek het onkruid er met de hand uit. Dit is het meest effectief, omdat de wortels dan ook verwijderd worden. Eventueel kunt u het onkruid wel eerst los schoffelen.

Voor het voorjaarsonderhoud van het gazon kunt u het verticuteren. Dan is het gras weer goed in staat om voedingsstoffen op te nemen. Doe dit als het een beetje vochtig is, en kort gemaaid. Kale plekken in het gazon zaait u bij en om de graskanten te verzorgen kunt u een kantsteker gebruiken, samen met een draad of tuinslang om de vorm te bepalen.

Snoeien

Snoeien is iets dat u op het juiste moment en op de juiste wijze moet doen. Hiervoor moet u zich verdiepen in welke behandeling iedere plant nodig heeft. Zo kunt u siergrassen het beste in maart-april snoeien. De nieuwe grasstengels zijn dan al aanwezig. In de lente zullen deze flink uitgroeien. Sommige zijn een beetje te enthousiast, deze zou u met een schop kunnen halveren. Vlinderstruiken moeten ieder voorjaar goed teruggesnoeid worden. Doet u dit niet, dan verhouten ze, en zullen dan minder bloeien. En rozen snoeit u drie keer per jaar: in het voorjaar, in de zomer en in de herfst.

In het voorjaar is de beste tijd hiervoor half maart. Behalve als er vorst wordt verwacht: dan kunt u beter nog even wachten. Het snoeien stimuleert de groei vanuit de kern van de plant. Deze kern moet zo veel mogelijk open zijn, en nieuwe scheuten moeten uitgroeien naar buiten. Zo krijgen de rozen veel zon en wind en kunnen ze schimmels weren.

Tuin voorjaarklaar laten maken

Als u van tuinieren houdt, en er talent voor hebt, zal u dit graag doen. Al zal niemand graag onkruid wieden. Maar ja, dat hoort er ook bij.

Maar het kan ook zijn dat u geen tijd hebt, of dit onderhoud om een andere reden slecht uit kunt voeren.

Omdat het toch moet gebeuren, als u een beetje van de tuin wilt genieten, kunt u hovenier Enschede inschakelen. Dan kunt u straks tòch genieten van een goed verzorgde tuin!